Ha most derült ki rólad, gyermekedről, vagy bármely családtagodról, hogy lisztérzékeny, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a pár alapvető tippet, trükköt, tényt, hasznos információt amit itt találsz majd. Ha esetleg már tapasztalt vagy, akkor sem ár ha átolvasod, hátha van olyan, amit eddig nem tudtál :)
Minden szempontból azon vagyok, hogy megkönnyítsem mások számára azt az utat, amit nekünk magunktól kellett megtapasztalnunk.
Lentebb találsz egy nagyon puha (TÉNYLEG PUHA), és finom kenyér receptet is!
Lisztérzékeny emberek számára a legalapvetőbb információkat a lisztekről szeretném most elmondani, ugyanis ezek nagyon hasznosak lehetnek.
Vannak sima lisztek, (sima, értsd nem lisztkeverékek) amikről a következőt érdemes tudni:
Kukorica liszt:
Sárga színű, nagyon puha, finom állagú liszt, viszonylag könnyen kezelhető. A jó tulajdonságai, hogy állagában nagyon hasonlít a finomliszthez. A rossz tulajdonságai pedig, hogy önmagában nagyon karakteres, kukorica íze van, és a belőle készült sütemények többnyire kemények és szárazak lesznek. Én nem ajánlom önmagában használatra, mindig keverni szoktam más lisztekkel. Tészta nyújtáshoz alkalmas.
Ajánlom pl hús panírozáshoz.
Rizs liszt:
Fehér színű, durva állagú liszt, viszonylag könnyen kezelhető. A jó tulajdonsága, hogy egyáltalán nincsen mellékíze, és kiválóan alkalmas homok szerű állaga miatt tészták nyújtásához, vagy éppen ha ragacsosak, rizsliszttel kiválóan lehet az állagukon javítani. A rossz tulajdonsága, hogy a belőle készült sütemények szárazak, morzsolódnak.
Ajánlom olyan süteményekbe, amikbe csak pár kanál liszt kell, azokba kiválóan alkalmas.
Kevésbé gyakori a burgonya, hajdina vagy mandula liszt. Ezeket én nem használok, így véleményt sem tudok róluk írni.
Akkor most jöjjenek a keverékek:
Schär Mix B, kenyérliszt:
Tökéletes. Erre ez az egy jó szó van. Mindenhez kiválóan alkalmas, ha kell nyújtható, ha kell formázható, egyáltalán nincs mellékíze, a belőle készült sütemények, kenyerek mennyeien puhák, rugalmasak. Ez valami varázslatos keverék, nem tudom hogy mit tesznek bele, talán tündérport, de még ebből a lisztből készült dolog rosszul nem sikerült. A két hátránya amit tudok mondani: a liszt állaga, mert nagyon porzik, olyan mint a babapúder, a másik pedig az ára, ami nem a legfényesebb. 1 kiló liszt körülbelül 1600 Ft, plusz mínusz 200 forint, függően az üzletektől.
Bármihez kiváló.
Schär Mix C, süteményliszt:
Itt van kedvenc lisztem kishúga, a süteményes változat. Nem gyakran használom, mert a B mix ezt is tökéletesen helyettesíti, de egyébként ez a liszt is nagyon jó, édeskés, nincs mellékíze, viszont ügyesen kell vele bánni, mert azért ebből is sokszor lesz száraz a végtermék.
Palacsinta sütéshez nagyon jó.
Mantler lisztkeverék:
Ez a lisztkeverék púderes állagú, és vannak benne nagyobb szemcsék is. Nagyon finom tortaalapok készíthetők belőle. A hátrányai viszont, hogy ha nem kakaós piskótának sütjük, érezhető egy kis mellékíz. A másik hátránya pedig, hogy kezelhetetlen. Nyúlik ide-oda oda-vissza. Ha ezt a problémát megtanuljuk kezelni, akkor viszont nagyon jó kis alap :)
Glutenix lisztkeverék:
A Glutenix-nek az az érdekessége, hogy van benne gluténmentes búzaliszt. Ezt nekem a diéta elején nem ajánlották, azt mondták legalább 1 évet várjak, amíg ezzel dolgozom. Nos, nem szoktam sokat használni, többnyire akkor is vegyítem más lisztekkel. Kelt tészták finomak belőle, kürtőskalácshoz a foszlós kalács keverék tökéletes.
Barbara lisztkeverékek:
Sokféle Barbara keverék van, eddig nekem egyik sem jött be igazán, mert én túlzottan is allergiás vagyok a "mellékízekre" és ezeknek többnyire olyan határozottan nem tudom milyen mellékízük van, de ez senkit ne tántorítson, lehet csak én nem találtam még meg a megfelelő recepteket hozzájuk. Kakaós piskótaként pedig biztosan nagyon jók :)
Emese:
Egyszer használtam, piskótához, ahhoz jó volt, érdekesen sül, kicsit olyan mintha "nyers" maradna a közepe, pedig nem. Mellékíze nincs. :)
Nos, ezeket a liszteket használom én a legsűrűbben, de ezek közül is a Schär az, ami engem igazán lenyűgöz és elfogult is vagyok vele kapcsolatban.
Amit tudni kell még a lisztekről:
33 dkg Schär Mix B
3,3 dl langyos víz
1 ek olaj
16 g élesztő (Friss!!)
8 g só
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt (ezt a dagasztógép edényébe kezdhetjük). Kapcsoljuk be a dagasztót, vagy a mixert a dagasztó karokkal (az a furán csavart), majd ebbe keverés közben mehet bele az olaj és a só. Állítsuk le a gépet, és úgy adjuk hozzá 3-4 ek.nyit a lisztből. Ha nem állítjuk le a gépet, minden lisztes lesz. Keverjük el nagyjából egy kanállal, majd bekapcsoljuk a gépet, keverjük, majd ezt addig ismételjük, ameddig bele nem ment az össze liszt. És itt jön a kulcsfontosságú rész, mert ezt a masszát a dagasztókarral minimum 7-10 percig kell dagasztani!!
A kész masszát olajos kanállal a sütőpapírral bélelt kenyérformába rakjuk, és a tetejét elegyengetjük olajos kanállal.
Ezt így a sütőbe 50 fokra betesszük 40 percre.
Ha letelt a 40 perc, látjuk szépen megkelt a massza, további 40 percig sütjük 180 fokon.
Ha kész kivesszük a formából, a tetejét megkenjük vízzel és törlőkendővel letakarjuk, hogy ne legyen kemény a teteje. Várjuk meg amíg kihűl, mert olyan puha hogy melegen nehéz szeletelni.
Az így készült kenyeret légmentesen tudjuk tárolni több napig is, vigyázni kell, meg ne penészedjen. Lefagyaszthatjuk 3-4 nap után, felolvasztva pirítósnak, vagy meleg szendvicsnek kiváló! Ha már nagyon száraz, és a vége megmaradt, kiszárítjuk és ledaráljuk zsemlemorzsának!
Jó étvágyat hozzá! :)
Minden szempontból azon vagyok, hogy megkönnyítsem mások számára azt az utat, amit nekünk magunktól kellett megtapasztalnunk.
Lentebb találsz egy nagyon puha (TÉNYLEG PUHA), és finom kenyér receptet is!
Lisztérzékeny emberek számára a legalapvetőbb információkat a lisztekről szeretném most elmondani, ugyanis ezek nagyon hasznosak lehetnek.
Vannak sima lisztek, (sima, értsd nem lisztkeverékek) amikről a következőt érdemes tudni:
Kukorica liszt:
Sárga színű, nagyon puha, finom állagú liszt, viszonylag könnyen kezelhető. A jó tulajdonságai, hogy állagában nagyon hasonlít a finomliszthez. A rossz tulajdonságai pedig, hogy önmagában nagyon karakteres, kukorica íze van, és a belőle készült sütemények többnyire kemények és szárazak lesznek. Én nem ajánlom önmagában használatra, mindig keverni szoktam más lisztekkel. Tészta nyújtáshoz alkalmas.
Ajánlom pl hús panírozáshoz.
Rizs liszt:
Fehér színű, durva állagú liszt, viszonylag könnyen kezelhető. A jó tulajdonsága, hogy egyáltalán nincsen mellékíze, és kiválóan alkalmas homok szerű állaga miatt tészták nyújtásához, vagy éppen ha ragacsosak, rizsliszttel kiválóan lehet az állagukon javítani. A rossz tulajdonsága, hogy a belőle készült sütemények szárazak, morzsolódnak.
Ajánlom olyan süteményekbe, amikbe csak pár kanál liszt kell, azokba kiválóan alkalmas.
Kevésbé gyakori a burgonya, hajdina vagy mandula liszt. Ezeket én nem használok, így véleményt sem tudok róluk írni.
Akkor most jöjjenek a keverékek:
Schär Mix B, kenyérliszt:
Tökéletes. Erre ez az egy jó szó van. Mindenhez kiválóan alkalmas, ha kell nyújtható, ha kell formázható, egyáltalán nincs mellékíze, a belőle készült sütemények, kenyerek mennyeien puhák, rugalmasak. Ez valami varázslatos keverék, nem tudom hogy mit tesznek bele, talán tündérport, de még ebből a lisztből készült dolog rosszul nem sikerült. A két hátránya amit tudok mondani: a liszt állaga, mert nagyon porzik, olyan mint a babapúder, a másik pedig az ára, ami nem a legfényesebb. 1 kiló liszt körülbelül 1600 Ft, plusz mínusz 200 forint, függően az üzletektől.
Bármihez kiváló.
Schär Mix C, süteményliszt:
Itt van kedvenc lisztem kishúga, a süteményes változat. Nem gyakran használom, mert a B mix ezt is tökéletesen helyettesíti, de egyébként ez a liszt is nagyon jó, édeskés, nincs mellékíze, viszont ügyesen kell vele bánni, mert azért ebből is sokszor lesz száraz a végtermék.
Palacsinta sütéshez nagyon jó.
Mantler lisztkeverék:
Ez a lisztkeverék púderes állagú, és vannak benne nagyobb szemcsék is. Nagyon finom tortaalapok készíthetők belőle. A hátrányai viszont, hogy ha nem kakaós piskótának sütjük, érezhető egy kis mellékíz. A másik hátránya pedig, hogy kezelhetetlen. Nyúlik ide-oda oda-vissza. Ha ezt a problémát megtanuljuk kezelni, akkor viszont nagyon jó kis alap :)
Glutenix lisztkeverék:
A Glutenix-nek az az érdekessége, hogy van benne gluténmentes búzaliszt. Ezt nekem a diéta elején nem ajánlották, azt mondták legalább 1 évet várjak, amíg ezzel dolgozom. Nos, nem szoktam sokat használni, többnyire akkor is vegyítem más lisztekkel. Kelt tészták finomak belőle, kürtőskalácshoz a foszlós kalács keverék tökéletes.
Barbara lisztkeverékek:
Sokféle Barbara keverék van, eddig nekem egyik sem jött be igazán, mert én túlzottan is allergiás vagyok a "mellékízekre" és ezeknek többnyire olyan határozottan nem tudom milyen mellékízük van, de ez senkit ne tántorítson, lehet csak én nem találtam még meg a megfelelő recepteket hozzájuk. Kakaós piskótaként pedig biztosan nagyon jók :)
Emese:
Egyszer használtam, piskótához, ahhoz jó volt, érdekesen sül, kicsit olyan mintha "nyers" maradna a közepe, pedig nem. Mellékíze nincs. :)
Nos, ezeket a liszteket használom én a legsűrűbben, de ezek közül is a Schär az, ami engem igazán lenyűgöz és elfogult is vagyok vele kapcsolatban.
Amit tudni kell még a lisztekről:
- Általában lágy állapotukban nagyon ragadnak, szóval bő olajos kézzel, vagy kanállal nyúljunk csak hozzájuk. Ha ilyen ragacsos állagban hagyjuk őket, szépen megkelnek.
- Ha nyújtható tésztává varázsoljuk át, tehát több liszt kerül beléjük, nem lesznek feltétlenül kemények és szárazak, de nem kelnek meg, nem fognak igazán felfújódni.
- Az ilyen nyújtható tészták nagyon könnyen törnek.
- Mindig sütőpapíron, vagy bőven zsírozott felületen süssük őket.
- A pihentetés vagy melegítés nagyon jót tesz a tésztáknak, könnyebben kezelhetőek tőle.
Alap kenyér recept:
Nagyon sok időbe telt kikísérletezni ezt a kenyér receptet. Amiket ezelőtt próbáltunk mind kemény volt, nem kelt meg, rossz volt az íze.
Nos itt a tökéletes gluténmentes kidolgozott kenyérrecept:
Hozzávalók:
33 dkg Schär Mix B
3,3 dl langyos víz
1 ek olaj
16 g élesztő (Friss!!)
8 g só
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt (ezt a dagasztógép edényébe kezdhetjük). Kapcsoljuk be a dagasztót, vagy a mixert a dagasztó karokkal (az a furán csavart), majd ebbe keverés közben mehet bele az olaj és a só. Állítsuk le a gépet, és úgy adjuk hozzá 3-4 ek.nyit a lisztből. Ha nem állítjuk le a gépet, minden lisztes lesz. Keverjük el nagyjából egy kanállal, majd bekapcsoljuk a gépet, keverjük, majd ezt addig ismételjük, ameddig bele nem ment az össze liszt. És itt jön a kulcsfontosságú rész, mert ezt a masszát a dagasztókarral minimum 7-10 percig kell dagasztani!!
A kész masszát olajos kanállal a sütőpapírral bélelt kenyérformába rakjuk, és a tetejét elegyengetjük olajos kanállal.
Ezt így a sütőbe 50 fokra betesszük 40 percre.
Ha letelt a 40 perc, látjuk szépen megkelt a massza, további 40 percig sütjük 180 fokon.
Ha kész kivesszük a formából, a tetejét megkenjük vízzel és törlőkendővel letakarjuk, hogy ne legyen kemény a teteje. Várjuk meg amíg kihűl, mert olyan puha hogy melegen nehéz szeletelni.
Az így készült kenyeret légmentesen tudjuk tárolni több napig is, vigyázni kell, meg ne penészedjen. Lefagyaszthatjuk 3-4 nap után, felolvasztva pirítósnak, vagy meleg szendvicsnek kiváló! Ha már nagyon száraz, és a vége megmaradt, kiszárítjuk és ledaráljuk zsemlemorzsának!
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése