2013. március 10., vasárnap

Mézes krémes

Aki nyíregyházán ott volt a találkozón, az láthatta, és ízlelhette is ezt a mézes krémest! Akinek esetleg nem volt lehetősége leírni ott a receptet, az most itt elolvashatja, és az elkészítés részletes leírását is megnézheti! :)

A tésztalapok hozzávalói:

75 dkg Schär Mix B liszt
24 dkg cukor
12 dkg vaj/margarin
5 evőkanál tej
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
3 kávéskanál fahéj
3 kávéskanál szódabikarbóna

Az összes hozzávalót a liszten kívül egy lábasba tesszük, összekeverjük, majd összemelegítjük őket a tűzhelyen (nem szükséges gőz fölött melegíteni). Mikor a margarin elolvadt  levehetjük a lángról. A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáöntjük a nedves alapanyagokat és formázható masszát gyúrunk belőle. Elképzelhető, hogy még fog lisztet felvenni, a lényeg, hogy gyúrható masszánk legyen.
Amint a tészta összeállt, négy gombócot csinálunk belőle, amit alaposan lisztezett nyújtódeszkán egy nagy tepsi méretű négyzetet nyújtunk belőle. A tepsi aljára sütőpapírt méretre vágunk, és odatesszük magunk mellé. A tésztát feltekerjük a nyújtófára, és így ráhelyezzük a tepsi hátuljára. A sütőben a lapok egyenként kb. 5-10 percig sülnek.

A krém hozzávalói:

5 dl tej
5 púpos evőkanál kukorica keményítő
25 dkg porcukor
Fél margarin

A tejben elkeverjük a kukoricakeményítőt, és ebből cukor nélkül egy sűrű, pudingszerű masszát főzünk. Langyosra hűtjük, majd a margarinnal kikevert porcukorhoz adjuk és habosra keverjük robotgéppel.

Ekkor a lapokat a következőképpen kell összeállítanunk a krémmel és a lekvárral: Lap, krém, lap, lekvár, lap, krém, lap és a tetejére a csokimáz:

A csokimáz hozzávalói:

20 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál meleg víz
2 evőkanál olaj

Az összetevőket tűzhelyen összemelegítjük, és a sütemény tetejére simítjuk.

A süti legjobb másnap, vagy harmadnap!

Jó étvágyat hozzá! :)

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Keresek régóta egy gm mézeslapot. Sajnos messze nem lesz egyiknek sem olyan az állaga mint a normál liszttel készülteké. A krém beleszívódik és nagyon puha lesz a tészta.
    Szerettem volna a tiedet is kipróbálni, de előbb megkérdezném, hogy a tészta receptjéből nem hiányzik véletlenül a méz? Nem írod a hozzávalók között!!
    És azt is áruld el légy szíves, mekkora tepsin kell ezt sütni!
    Nem ezt a krémet szeretném bele tenni, van egy saját, de az 9 deci tejjel van, és 25 deka vajjal (stb), viszont az eredeti tészta az kb ennyi mint a tied (még kicsit kevesebb is). Ezért vagyok bizonytalan, hogy ez a tésztamennyiség mekkorára nyújtható el?

    Köszönöm, Lilla

    VálaszTörlés