2013. március 2., szombat

Kürtöskalács

Hűha! Rég volt az utolsó bejegyzés, csak ez az utolsó sulis év sajnos ilyen...

Na de akkor most ha már ilyen rég írtam utoljára, nézzünk egy kicsit macerásabb, bonyolultabb, és időigényesebb receptet mindannyiunk kedvencéről, a kürtőskalácsról. ÉÉÉÉS a legjobb, hogy vannak fázisfotók is, hogy megkönnyítsem a dolgotokat :)
A massza összeállítása alapvetően nem bonyolult, itt minden hangsúly a trükközésen van, hogy mit mivel és hogyan, hogy az jó is legyen.

Ha nincs otthon kürtőskalács sütő szettünk, -ami hát valljuk be, elég valószínű- akkor sincs semmi gond, ugyanis egy alufóliázott nyújtófát is tökéletesen jól tudunk majd használni. :)

Nos, a hozzávalók:


108 g Schar Mix B
250 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
50 g cukor
150 ml tej
20 g friss élesztő
50 g olvasztott vaj (+ vaj a kenegetéshez)
2 tojássárgája

Az elkészítése pedig a következőképpen néz ki:
Az élesztőt egy deci langyos tejben, 15 g cukorral (kb) felfuttatjuk. Az összes többi hozzávalód a dagasztóedénybe tesszük, majd hozzáöntjük az élesztős lötyit, és ezt nagyjából egy kanállal átkevergetjük. Bekapcsoljuk a dagasztógépet, és dagasztjuk vele bő 5 percet.
Ha ezzel megvagyunk, meleg sütőben, vagy radiátoron kelesztjük kb 20 percig. Ne várjunk túl nagy változást, de jót tesz neki a pihentetés. Nem kell liszt a nyújtófára, nélküle is simán megy a munka a tésztával, és így nem is repedezik meg.
Miután átgyúrtuk, a következőképpen kell eljárnunk. Nekem mini kürtőskalács sütőm van, és ezért ekkorák a méretek. Nyújtófa esetén, logikusan nagyobb méretekben gondolkozzunk :)

Az alufóliázott nyújtófát alaposan bevajazzuk. A vajat csak éppen langyosítsuk, hogy olyan masszás tapadós és ne folyós legyen.

Ezek után, diónyi nagyságú gömböket választunk le a tésztából.



Ezeket, lehetőleg liszt nélkül, vékony hernyóvá formázzuk.



Amit szépen felcsavarunk a vajas ragacsos formánkra. Ne lapogassuk, csak csavarjuk fel.





Miután a formánkat beterítettük tésztával...



...az egészet jó erővel hengeresen nyomkodjuk rá a nyújtófára (nem tudom jobban elmagyarázni) hogy szépen rálapuljanak a kis hernyók.



Majd ezt is ragacsos vajjal alaposan átkenjük.



Ezek után vagy fahéjas cukorral, vagy vaníliással, vagy diós cukorral, vagy bármivel alaposan megszórjuk és beleforgatjuk.


És ez mehet a sütőbe, a következőképpen:


Sütés közben érdemes őket forgatni. Ne aggódj, ha leválik, mert első pár alkalommal nekünk is levált, de majd be lehet gyakorolni. Ebből a mennyiségből nekem 5 mini kalács sült ki, és egyenként kb 15 percet sültek. 



Jó étvágyat hozzá! :))






1 megjegyzés:

  1. Szia!Ki szeretnem probalni a receptet,csak lenne 2 kerdesem. a Glutenix liszt helyettesitheto Schar mix B-vel? Es hany fokon kell sutni?
    Elore is koszi!
    Ani

    VálaszTörlés