Na de akkor most ha már ilyen rég írtam utoljára, nézzünk egy kicsit macerásabb, bonyolultabb, és időigényesebb receptet mindannyiunk kedvencéről, a kürtőskalácsról. ÉÉÉÉS a legjobb, hogy vannak fázisfotók is, hogy megkönnyítsem a dolgotokat :)
A massza összeállítása alapvetően nem bonyolult, itt minden hangsúly a trükközésen van, hogy mit mivel és hogyan, hogy az jó is legyen.
Ha nincs otthon kürtőskalács sütő szettünk, -ami hát valljuk be, elég valószínű- akkor sincs semmi gond, ugyanis egy alufóliázott nyújtófát is tökéletesen jól tudunk majd használni. :)
Nos, a hozzávalók:
108 g Schar Mix B
250 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
50 g cukor
250 g Glutenix foszlós kalács lisztkeverék
50 g cukor
150 ml tej
20 g friss élesztő
50 g olvasztott vaj (+ vaj a kenegetéshez)
2 tojássárgája
20 g friss élesztő
50 g olvasztott vaj (+ vaj a kenegetéshez)
2 tojássárgája
Az elkészítése pedig a következőképpen néz ki:
Az élesztőt egy deci langyos tejben, 15 g cukorral (kb) felfuttatjuk. Az összes többi hozzávalód a dagasztóedénybe tesszük, majd hozzáöntjük az élesztős lötyit, és ezt nagyjából egy kanállal átkevergetjük. Bekapcsoljuk a dagasztógépet, és dagasztjuk vele bő 5 percet.
Ha ezzel megvagyunk, meleg sütőben, vagy radiátoron kelesztjük kb 20 percig. Ne várjunk túl nagy változást, de jót tesz neki a pihentetés. Nem kell liszt a nyújtófára, nélküle is simán megy a munka a tésztával, és így nem is repedezik meg.
Miután átgyúrtuk, a következőképpen kell eljárnunk. Nekem mini kürtőskalács sütőm van, és ezért ekkorák a méretek. Nyújtófa esetén, logikusan nagyobb méretekben gondolkozzunk :)
Az alufóliázott nyújtófát alaposan bevajazzuk. A vajat csak éppen langyosítsuk, hogy olyan masszás tapadós és ne folyós legyen.
Ezek után, diónyi nagyságú gömböket választunk le a tésztából.
Ezeket, lehetőleg liszt nélkül, vékony hernyóvá formázzuk.
Amit szépen felcsavarunk a vajas ragacsos formánkra. Ne lapogassuk, csak csavarjuk fel.
Miután a formánkat beterítettük tésztával...
...az egészet jó erővel hengeresen nyomkodjuk rá a nyújtófára (nem tudom jobban elmagyarázni) hogy szépen rálapuljanak a kis hernyók.
Majd ezt is ragacsos vajjal alaposan átkenjük.
Ezek után vagy fahéjas cukorral, vagy vaníliással, vagy diós cukorral, vagy bármivel alaposan megszórjuk és beleforgatjuk.
És ez mehet a sütőbe, a következőképpen:
Sütés közben érdemes őket forgatni. Ne aggódj, ha leválik, mert első pár alkalommal nekünk is levált, de majd be lehet gyakorolni. Ebből a mennyiségből nekem 5 mini kalács sült ki, és egyenként kb 15 percet sültek.
Jó étvágyat hozzá! :))
Szia!Ki szeretnem probalni a receptet,csak lenne 2 kerdesem. a Glutenix liszt helyettesitheto Schar mix B-vel? Es hany fokon kell sutni?
VálaszTörlésElore is koszi!
Ani