Hozzávalók:
40 dkg Glutenix foszlós kalács és Schär mix B liszt fele fele arányban, plusz még kellesz Schär
3 dkg cukor
1 csomag száraz élesztő
1/4 tk só
6 dkg vaj
80 ml tej
60 ml víz
2 tojás
A szóráshoz:
5 ek cukor
ízlés szerinti mennyiségű fahéj
vaj
A lisztből 30 dkg-ot (20 dkg Glutenix, 10 dkg Schär) a dagasztógép táljába teszem a cukorral és a porélesztővel együtt. A két tojást habosra felverem. A vajat a tejbe rakva melegítem, ameddig a vaj el nem olvad. Hozzátesszük a vizet, beleöntjük a lisztbe a tojással együtt. Beindítjuk a dagasztógépet, majd dagasztjuk vele 10 percig, közben lassan hozzáadjuk a maradék lisztet.
1 órán át kelesztjük, 50 fokos sütőbe tesszük, a sütőt utána lekapcsolhatjuk, de várjuk ki az egy órát.
A tészta szépen meg fog dagadni, de most ne essünk abba a hibába, amibe én is.
Ez a tészta nagyon nagyon nagyon nagyon ragacsos még így. TILOS elkezdeni gyúrni, mert csúnya dolgok lesznek belőle, higgyetek nekem! :)) Forgassunk hozzá szigorúan egy kézzel lisztet addig, ameddig nem érezzük szilárdabbnak. A tésztának nyújthatónak de még picit ragacsosnak kell lennie. Legyen határeset, ne legyen túl szilárd, mert nem fog megnőni sütés közben.
Ha megvan az arány, nyújtsuk lehetőleg egy nagy fél centi vastag négyzetté. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk rá a fahéjas cukrot. Vágjuk 5-6 centi széles csíkokra, és rakjunk 2-3 csíkot egymásra, majd vágjuk kis kockákra.
Tehát, ha bonyolult lettem volna kicsit: a lényeg hogy kb, 6x6 centis kis téglalapokat kell egymásra halmoznunk, és belefektetnünk egy kenyérsütő tepsibe.
Megkenjük a tetejét vajjal, és 180°C-on, előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük kenhetünk rá még egy réteg vajat.
Jó étvágyat! :))
Egyszer már készítettem én is ilyet, citromos nem gluténmentes változatban. Nagyon szép lett, gratulálok és biztosan finom is.:)
VálaszTörlés