Citromos Habos Pite
Macerásnak néz ki, de egyáltalán nem az, és nagyon megéri! A múltkor egy sorozatban láttam meg ezt a kis pite csodát, és kedvet is kaptam az elkészítéséhez. Persze gm változatot nem találtam, így gondoltam kreatív leszek, és csinálom úgy ahogy, és lesz ami lesz. Meg kell hogy mondjam, egyszerűen csodás lett... Annyira finom volt, hogy aznap el is fogyott a nagy része, 2 szelet maradt összesen. Ez lett az egyik kedvenc sütim, nagyon finom, nem túl édes, savanykás krémmel, kekszes állagú tésztalappal, és a krém! Összefut a nyál a számban. No de nem is húznám tovább a szót! :)
Nos, akkor lássuk:
A tészta:
10 dkg vaj (margarin is jó)
18 dkg mix liszt (én kukorica, Schär és glutenix liszteket kevertem egyenlő arányban, mert ezek voltak itthon, de szerintem igazából bármiből jó, mert nem meghatározó a tészta íze :))
1,5 evőkanál cukor
2-3 evőkanál hideg víz
fél csipet só
Elmorzsoljuk a vajat a lisztekkel, majd mehet bele a többi hozzávaló, elkeverjük, belenyomkodjuk a kivajazott pitesütőbe, és 180 fokon elősütjük a tésztát, majdnem készre. Ezt mindenki látni fogja, amikor szépen kezd pirosas lenni, ez max 20 perc, nem több. (ha több, akkor meg több :D) Eredeti recept szerint ezt a tésztát még hűtőben pihentetjük meg nyújtsuk, de nem volt nekem erre se időm se lelki erőm, és így is tökéletes lett, nem kell vele szerintem pepecselni. Persze mindenki úgy csinálja ahogy neki jól esik.
A tésztát kihűtjük.
A citromos krém:
20 dkg cukor
2 evőkanál liszt (Schär mixB vagy bármi...)
3 evőkanál kukorica keményítő
3 dl víz
2 citrom héja és leve
4 tojás sárgája (a fehérjére később, a habhoz lesz szükség)
fél csipet só
1 vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál kivonat
3 dkg vaj (vagy margarin)
A cukrot a keményítővel, a liszttel és a sóval keverjük el, így biztosíthatjuk, hogy a citromlé és víz csomómentesen keveredjen el. Folyamatos keverés közben egy lábasban forrósítsuk fel, majd 1-2 evőkanálnyit öntsünk hozzá a külön tálkában felkevert tojássárgájához. A tojássárgás keveréket folyamatos keverés mellett öntsük vissza a lábasba, majd további folyamatos keverés közben addig sűrítsük, míg meg nem jelenik az első forrásbuborék. Ehhez lassan hozzákeverjük a vajat és a vaníliás cukrot.
Ezt is kihűtjük. (nagyjából :D nem szeretek várakozni, na...)
A hab:
4 tojás fehérje
8 dkg cukor
2-3 csepp citromlé
A szoba-hőmérsékletű fehérjét kezdd el verni, 3-4 részletben szórd hozzá a cukrot, és úgy nagyjából félkeménységnél a citromlevet.
Az összeállítás:
Putty, a citromos puding izé mehet a tésztába, rá a hab, mehet a sütőbe 175 fokra, addig sütjük ameddig a hab szépen meg nem pirul. (10-15 perc)
Hamm nyamm. Lehet is hamizni még melegen. Nem várakozok én itt semmire. :D
Az eredeti recept szerint ez egy fél napos munka, nos én megoldottam 1 óra alatt... :D Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
 |
Ő lenne az :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése