A kókusz golyót nem a legegyszerűbb elkészíteni gluténmentesen, mivel ugye az alapja kekszpor. Kekszport -ha csak nem áldozunk rá ezreseket- nem egyszerű kapni, vagy gyártani gluténmentesen. Vannak persze kókuszgolyó alapporok, de az pici adag. Ha nem akarunk babrálni, akkor csináljuk meg azt, de ha van egy kis szabadidőnk, akkor gazdaságosabban is kijöhetünk a dologból.
Az egész nem lesz olyan egyszerű, és az ötlet is véletlenszerű volt, ugyanis anya egyszer sütött egy sima (gm) piskótát, de nem is tudom miért nem került felhasználásra... Állt 1-2 napot, és akkor már ugye ki is száradt kicsit. De ekkor jött az ötlet, hogy ha ezt még szárítjuk kicsit a sütőben, akkor összemorzsolva milyen jó lenne kókuszgolyó alapnak. Szóval, ha nem is akarunk egyből nekiállni sütni egy friss piskótát, de a maradékok is nagyon jók ehhez.
A recept pedig így hangzik:
kb 30 dkg piskóta
5 evőkanál tej
4 dkg margarin
10 dkg kókusz reszelék
2 evőkanál kakaópor
8 dkg (por)cukor
A piskótát beletesszük a sütőbe, apróra tördelve. Nem kell túl magas fokozatra, csak éppen hogy szárítgatjuk egy 20 percet, de ez attól is függ, mennyire friss a piskóta. Nem kell csont száraznak lennie, morzsolódjon annyi a lényeg. Rizslisztes piskóta ehhez nagyon jó! Miután kissé kiszáradt, morzsolgassuk el a kis tömböket, majd ha akarjuk nyomkodjuk át egy szűrőn, hogy egyenletesen apró morzsa legyen belőle.
Az alap megvan. Ez lesz tehát a kekszmorzsa. Nem teljesen úgy viselkedik, de hasonlóképp.
A port keverjük el a kakaóporral a cukorral, a kókusszal, majd jöhet bele a tej, és a lágy margarin. Dolgozzuk jól egybe, és ha még száraznak érezzük, mehet bele egy kis extra tej is. Diónyi golyókat formázunk, majd kókuszba hempergetjük őket! :)
Az egész nem lesz olyan egyszerű, és az ötlet is véletlenszerű volt, ugyanis anya egyszer sütött egy sima (gm) piskótát, de nem is tudom miért nem került felhasználásra... Állt 1-2 napot, és akkor már ugye ki is száradt kicsit. De ekkor jött az ötlet, hogy ha ezt még szárítjuk kicsit a sütőben, akkor összemorzsolva milyen jó lenne kókuszgolyó alapnak. Szóval, ha nem is akarunk egyből nekiállni sütni egy friss piskótát, de a maradékok is nagyon jók ehhez.
A recept pedig így hangzik:
kb 30 dkg piskóta
5 evőkanál tej
4 dkg margarin
10 dkg kókusz reszelék
2 evőkanál kakaópor
8 dkg (por)cukor
A piskótát beletesszük a sütőbe, apróra tördelve. Nem kell túl magas fokozatra, csak éppen hogy szárítgatjuk egy 20 percet, de ez attól is függ, mennyire friss a piskóta. Nem kell csont száraznak lennie, morzsolódjon annyi a lényeg. Rizslisztes piskóta ehhez nagyon jó! Miután kissé kiszáradt, morzsolgassuk el a kis tömböket, majd ha akarjuk nyomkodjuk át egy szűrőn, hogy egyenletesen apró morzsa legyen belőle.
Az alap megvan. Ez lesz tehát a kekszmorzsa. Nem teljesen úgy viselkedik, de hasonlóképp.
A port keverjük el a kakaóporral a cukorral, a kókusszal, majd jöhet bele a tej, és a lágy margarin. Dolgozzuk jól egybe, és ha még száraznak érezzük, mehet bele egy kis extra tej is. Diónyi golyókat formázunk, majd kókuszba hempergetjük őket! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése