2013. február 16., szombat

Pillecukor házilag

Nincs is jobb annál, mint egy hideg téli estén, egy pillecukorral teli forró kakaóval begubózni a fotelbe, akár szerelmünkkel, akár barátokkal, akár egyedül, és ily módon szürcsölgetve a finom kakaónkat, nézni a hóesést...

Finom, olcsó, és mindenki imádja. Szerintem már ez is éppen elég indok ahhoz, hogy házilag készítsük el ezt a finomságot. És persze ami a legjobb: gluténmentes, sőt, még tej, és tojásmentes is! :) Mint minden máshoz, ehhez is kell türelem, de a végeredmény igazán megéri! :)
Már csináltam pár adagot, mind jobb és jobb lett, erre is rá kell érezni. Elrontani szinte lehetetlen, esetleg jobban, vagy kevésbé jól tud sikerülni, úgyhogy mindenki bátran vágjon bele! :)

Nézzük is, mire lesz szükség:

150 g cukor (vanilliáshoz a v.cukrot ezzel együtt számítsuk, 2 csomag elég bele :))
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin (nem tortazselé!!) + 3 evőkanál víz (Horváth Rozis zselatinnál legyen 4 kanál)
csipet só
Ízesítéshez aromák, gyümölcslevek, ételfesték, vanilliás cukor.

Mgj: Nekem a gyümölcslével nincs túl jó tapasztalatom, először meggybefőtt levével készítettem és érdekes mellékíze lett, így ezt ezek után kerültem is, de a vanilliás cukorral nagyon nagyon finom!

A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:


Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok egy sütőpapírt és ezt ecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magas falú habverőedényt használjunk.
Ebbe az edénybe tegyük bele a porzselatint, a 3-4 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyjuk ameddig csináljuk a többit. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kis lábosba tegyük a cukrot, mézet és a vizet, forraljuk fel, és még kis lángon főzzük kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapunk.


A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz kanalazunk és a mixerrel elkeverjük. Hozzátesszük a többi szirupot is, és egy csipet sót. Majd a mixerrel a legalacsonyabb fokozaton elkezdjük keverni. Nos itt én elsőnek abba a hibába estem, hogy nem kezdett habosodni  és feljebb vettem a mixer fokozatát. Ne tegyük. Nem lesz elég habos, és hamar 'megköt'. Szépen lassan várjuk ki, türelemmel (ami rám nem jellemző... :D) de Kb. 6-7 perc múlva vegyük maximumra a mixert és még habosítsuk 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér (vagy hórózsaszín, hózöld, hókék, vagy bármilyen, a színezéktől függően :)) a megkeményedő hab nyúlós, elkezd felmászni a habverőn (brutálisan). Az időtartam függ a mixertől :)

Ezután csupán annyi dolgunk van, hogy kanalazzuk (ha tudjuk) az edénybe. Olajos kanállal jobban haladhatunk, majd ezt hűtőbe rakva 1-2 óra múlva megszilárdul. (Nem kell egy éjszaka neki hála az égnek!!) Ezt kicsusszantjuk a dobozból, és ollóval!! (máshogy nem megy) felszabjuk tetszőleges méretre, majd hempergetjük a kicsikéket :)



A kis aranyosak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése