2013. február 18., hétfő

Mogyoróvajas keksz

Igen, igen, tudom! Kevés háztartásban van otthon, csak úgy mogyoróvaj. Nekünk sincsen, viszont egyszer le volt értékelve a Lidl-ben (mert ott lehet kapni tuti, máshol is biztos....) és apa vett belőle 2 üveggel. Nem ettünk még soha azelőtt, és ezért nem is igazán tudtuk milyen. És itt meg kell jegyeznem, hogy a mogyoróvajnak köze sincs a nutellához, vagy az ilyen kakaós izékhez. Az csupán mogyoró, vagy teljesen ledarálva, és krém állagban, vagy vannak benne még mogyoró darabok, és egyáltalán nem mondható édesnek. Egyszer-kétszer megkóstoltuk, ettük kenyérrel (kenyér recept az alapok menüpontban), ettük magában, ettük kenyérrel lekvárral, de szó mi szó, azért nem volt olyannyira meggyőző...
Itt jött a gondolat, hogy kellene ezzel csinálni valamit. A valami pedig egy keksz lett. Méghozzá olyan keksz, ami hét nyelven beszél, azóta is emlegetjük.
Ha van rá lehetőséged, hogy mogyoróvajat beszerezz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod ezt a receptet!

Hozzávalók:

10 dkg margarin
12,5 dkg mogyoróvaj
1 csipet só
1 tojás
15 dkg Mantler liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg cukor

A margarint a mogyoróvajjal elkeverjük. Ehhez hozzáadjuk a cukrot, sót, szódabikarbónát, elkeverjük, majd a végén mehet bele a liszt :)
Ha valaki szeretne, akkor ilyen csokis sütibe való csokit is keverhet hozzá, szerintem úgy is nagyon finom lenne!

Ebből 5-10 centis, kb fél-1 centi vastag lapocskákat teszünk sütőpapírra, majd 190°C-os előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt készre sütjük őket.

Nagyon nagyon fincsik!

1 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon fincsi! Bár nekem valamivel jobban szétterültek, így laposabbak, (és ropogósabbak) lettek, igaz, én Glutenix-szel csináltam, mert az volt itthon (és gázsütőben, mert azunk van :) ). Mondjuk ezeknél a liszt-utánzatoknál biztos a liszt maga is számít, hogy melyikkel csinálom, mindegyikben más van, gondolom, más arányban is. Ha jól láttam, a Mantler pl szójás, az enyémben meg mindenféle rostok, lisztek és krumplipehely is volt.

    VálaszTörlés